♥Translate Button

vineri, 2 decembrie 2011

Povestea Bradului de Craciun


     Intamplarea povestita acum vine din vremea cand Dumnezeu oranduia rosturile acestei lumi, impartind tuturor din darurile sale multe si frumoase. Astfel, cand sosi randul pomilor, pe unul il darui cu pere zemoase si aromate, pe altul cu mere galbene sau rosii, iar un altul capata gustoasele cirese. Un alt pom rodi nucile cu coaja tare, care nu te lasa cu una, cu doua sa le gusti miezul alb si hranitor; si tot asa lua fiinta rodul diferit al tuturor pomilor care impodobesc livezile de-a lungul si de-a latul pamantului.
     Bradul ar fi vrut si el sa fie un pom cu rod, sa stea in apropierea oamenilor si sa aduca bucurie copiilor, asa cum fac dulcile cirese, cand se ingana primavara inflorita cu vara soarelui arzator. Dar vesmantul lui tepos nu ademenea pe nimeni si toti radeau de frunzulitele lui ca niste ace si de solzii lemnosi ai conurilor sale.
      Si bietul brad, vazand ca nici cetina sa verde, nici rasina cea mirositoare nu se pot asemana cu darurile celorlalti pomi, a plecat amarat din lumea pomilor si s-a retras departe, in padure. Acolo, prinse a-si plange in taina amaraciunea. Ce putea sa faca? N-avea ce sa dea oamenilor. Plangea in sufletul sau, dar fara manie.
     Iar bunul Dumnezeu, care le vede pe toate si are grija si de bobul de roua, dar si de norul din cer, auzi rasul rautacios al pomilor roditori si vazu lacrimile bradului. Se apropie de el si-i spuse:
     - Nu fi mahnit, bradule! Tie nu ti-e dat sa porti fructe pentru a satura pofta oamenilor. Asteapta, in curand vei afla ca si tu esti in rostul tau!
     Trecu apoi vara si toamna. Cand veni iarna, pomii isi pierdusera nu numai fructele ademenitoare, ci si intreaga bogatie a frunzelor. Si stateau acum cu ramurile goale si triste in asprimea gerului si a vantului, care treceau suierand si razand de saracia lor. Bradul insa ramase verde, pastrandu-si intregul vesmant de cetina, nepasator la grozaviile iernii.
     Dupa multi ani, cand se nascu fiul lui Dumnezeu intr-o noapte geroasa, imparatii de la Rasarit au venit cu daruri la copilul sfant. Voind sa le impodobeasca cu ramuri verzi, ei n-au gasit decat bradul, care isi pastrase cetina verde. Adusera atunci copilului Iisus un bradut verde, pe care au aninat darurile, aprinzand si lumanari.

      Din acea vreme se trage obiceiului atat de placut copiilor, pe care noi, romanii, l-am preluat de la alte popoare, si anume ca, in noaptea sfanta dintre 24 si 25 decembrie, vine Mos Craciun si le impodobeste bradul cu daruri.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

♥ Va mai astept ♥ Thank you for visit ♥

♥ My Banner

Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!